Lage resolutie Luchtbeeld Koekelare

Betaalbaar wonen in de Westhoek | Koekelare

Jeffrey Sinnaeve van Vastgoed Sinnaeve neemt ons mee door Koekelare. Het is alvast zeker dat je er betaalbaar kan wonen, maar wat maakt deze gemeente nog aantrekkelijk? “Een bruisende gemeente waar het gezellig vertoeven is. Een ideale uitvalsbasis richting kust, stad of natuur.”

Met amper 8.756 inwoners op 40 vierkante kilometer staan Koekelare en deelgemeenten Zande en Bovekerke garant voor open ruimte en rust. De Fransmansgemeente vormt als het ware een natuurlijke overgang tussen de westhoek, het houtland en de polders. “Die open ruimte vertaalt zich niet enkel in agrarisch gebied. Koekelare baadt nog in het groen met maar liefst 70 hectare bos, een uniek arboretum in Bovekerke met wel 140 boomsoorten en natuurgebied De Swal vlakbij het centrum. Ideaal voor wie tot rust wil komen in eigen streek. Dan hebben we nog niet over de impressionante vergezichten vanop de Koekelareberg gesproken”, vertelt immomakelaar Jeffrey Sinnaeve, geboren en getogen in de wijk De Mokker. 

“De ligging is bovendien uitstekend: met de kust en steden als Brugge, Ieper, Diksmuide, Torhout en Roeselare op een boogscheut verwijderd”, gaat Jeffrey verder. Maar volgens hem zijn verplaatsingen naar de steden, voor wie boodschappen wil doen, in principe niet nodig. “In Koekelare kan je rekenen op een kwaliteitsvolle en efficiënte dienstverlening dankzij de vele lokale economie en winkels. Er is ook een ruim aanbod aan horeca. Ook interessant voor jonge gezinnen: er zijn lagere en middelbare scholen, er is voldoende kinderopvang en een heus sportcentrum. De gemeente heeft bovendien ook oog voor kunst en cultuur.”

Lage resolutie Brouwerijsite Koekelare

"Landelijk, niet te duur en op een boogscheut van centrumsteden, dat is de max!"

- Immomakelaar Jeffrey Sinnaeve, geboren en getogen in de wijk De Mokker

Bevolkingsgroei

Qua bevolkingsaantal is Koekelare de laatste decennia aan een opmars bezig. In 1971, bij de fusie met Bovekerke en Zande, telde de gemeente 7.800 inwoners. Vijf jaar later was dat aantal al teruggelopen tot 7.500. “Door de actieve verkavelingsstrategie werd de ontvolking tegengegaan. Sindsdien werd de bevolkingssamenstelling fors jonger. In de periode vanaf 1985 voerde de gemeente een actief beleid van dorpskernvernieuwing en -versteviging: Koekelare werd meer en meer een gemeente ‘tussen stad en platteland’. Van 1988 tot 1999 steeg het bevolkingsaantal jaar na jaar, tot 8.200. Sindsdien is de stijging minder fors, maar in 2011 werd toch de kaap van 8.500 inwoners gehaald en ondertussen is de bevolking aangegroeid tot bijna 8.800 inwoners.”

De prijs

De gemiddelde prijs voor een woning is er 240.000 euro. “Er zijn geen noemenswaardige prijsverschillen tussen de hoofdgemeente en de dorpen. We merken dat Koekelare populair is bij jonge gezinnen, vanwege de iets lagere vastgoedprijzen in vergelijking met de kust en de wat noordelijker gelegen gemeenten. Er is veel beweging in de huizenmarkt en er staan bovendien sociale als residentiële verkavelingen op stapel, net als het bouwen van nieuwe appartementen”, aldus de Koekelaarse vastgoedmakelaar. 

“Er is een aanbod voor wie zelf wil renoveren, maar evenzeer vind je instapklare woningen en appartementen. Sinds de eerste lockdown merken we dat gezinswoningen met tuin bijzonder geliefd zijn geworden, zowel in de nieuwe wijken als oudere verkavelingen. Die 240.000 euro is overigens geen gemiddelde prijs om je op blind te staren. Wij verkochten in de eerste helft van 2021 een aanzienlijk aantal huizen van boven de 400.000 euro. Momenteel staan ook veel woningen te koop van boven de 300.000 euro.” 

Hier wil je absoluut wonen...

“Voor velen spreekt het landelijk wonen met zicht op de velden en bossen enorm aan. Ik denk bijvoorbeeld aan de omgeving rond Bovekerke of de Koekelareberg. Wie daar woont, komt echt tot rust.”

...maar dit is een interessant alternatief

“Wie die locaties net wat te afgelegen vindt, raad ik de buurt van De Mokker aan. Dit is de perfecte mix tussen platteland en verstedelijking. Het bos is op wandelafstand en er zijn lokale handelaars genoeg. Er is bovendien veel sociale cohesie met een echt dorpsgevoel. Maar ook in het centrum van Koekelare is de leefbaarheid heel goed.”


Beeldmateriaal © Westtoer
Bron: Het Laatste Nieuws (10/09/2021)

Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden. Elke reproductie dient het voorwerp uit te maken van een specifieke toestemming van de beheersvennootschap License2Publish: info@license2publish.be

Lage resolutie Wandelen

Cookies

Pour que ce site fonctionne au mieux, veuillez autoriser les cookies.

Configurer

Sont indispensables au bon fonctionnement du site web et ne peuvent pas être désactivés.

Enregistrent les informations relatives à votre visite sur notre site web.

Analysent votre comportement de navigation pour vous montrer des publicités pertinentes sur d\'autres sites